Toimitus 5,90 € Postin ja Matkahuollon kautta. Ilmainen toimitus yli 79 € tilauksissa! Ilmainen palautus ja vaihto!

Luopuminen

Luopuminen

"Opeta koiralle luopuminen!"  "Opeta sille Jätä!"  Mutta miten?

Kun koira säntäilee jonkin perään, karkaa tai ottaa maasta kiellettyä, saattaa kuulla ohjeeksi opettaa luopuminen, irti tai jätä. Mutta aina ei saa selkeää vastausta siihen,  että miten ihmeessä se opettaminen tapahtuu. Tässäpä yksi tapa opettaa luopuminen. Tarkista se,  että mitä luopumisella milloinkin tarkoitetaan. Joillekin se tarkoittaa,  että "jätä se,  mitä olet tekemässä" , "päästä irti siitä mitä otit" ja jotkut erottavat esimerkiksi kielletystä asiasta irtipäästämisen eri asiaksi ja siihen opetetaan esimerkiksi Irti-sana.

Ei/jätä-sana voidaan opettaa vaikkapa luopumisen kautta. Luopumisella tässä tapauksessa tarkoitetaan,  että kun koira luopuu jostain, se saa jotain kannattavaa tilalle, tapahtuu jotain kivaa. Luopumisharjoittelut ovat samalla myös itsehillintäharjoittelua, vireenhallintaa.  Esimerkiksi jos koira  ryntää ovesta, ovi menee kiinni, mutta jos istuu ja odottaa lupaa, pääsee menemään. Jos se luopuu pupun perään ryntäämisestä, se saa tilalle jotain yhtä ihanaa - ehkäpä karkuun rynnistävän lempilelun!  Jne. 

Luopuminen opetetaan koiralle positiivisesti eli kun luovut jostain,  saat jotain parempaa. Silloin siitä tulee koiralle miellyttävä asia ja näin pyritään saamaan siitä koiralle vielä vahvempi.  Järjestelmällisesti kouluttamalla ei/jätä sanasta saadaan koiralle selkeämpi. Ei-sana opetetaan usein kieltämällä, rankaisemalla kun jotain jo koira tekee tai on tehnyt. Rankaisu voi yhdistyä aivan eri asiaan kuin mitä tarkoitettiin. EI-sana tulee myös suustamme helposti varsinkin äkillisessä tilanteessa ja siihen koira jo ihan arkielämässä saattaa yhdistää negatiivisia asioita. Siksi voi olla helpompi opettaa vaikkapa juuri jätä-sana.  

Olet ehkä jo harjoitellut luopumista koirasi kanssa siten,  että koira luopuu kädessä olevasta makupalasta .  Mutta miten luopumisen opettamista voi jatkaa siitä eteenpäin? Ja miten  taitoa voi hyödyntää arkielämässä? 

Luopumisharjoittelun eri vaiheita videoilla. Naksuttimen tilalla voi käyttää vaikkapa suulla naksautusta tai jotain sanaa. Tarkoitus on merkitä juuri se hetki, mistä halutaan palkita. 

Ja kuten huomaat videoilta, kouluttaminen ei ole aina täydellistä, virheitä tulee, naksu tulee väärään hetkeen tai muuta säätämistä :)  Jos palkitset monta kertaa väärään kohtaan, oppiminen hidastuu tai koira oppii väärän toimintatavan. Sitten vain suunnitelma uusiksi ja uudestaan kouluttamaan!

Tälle koiralle oli alkuun kaikenlaisten saaliseläinten liikkuminen todella kiihdyttävää. Metsälenkillä se vain säntäili ohi lentävien lintujen ym. perään. En alkuun ehtinyt edes nähdä enkä reagoida, että minkä koira havaitsi. Tällä luopumisen metodilla saimme nämä ylikiihdyttävät hetket haltuun. 

Pahoittelut videoiden laadusta, ne ovat jo aika  vanhoja :)

Ensimmäisessä videossa palkitaan naksulla ja annetaan makupala kun koira ei yritä ottaa tai tavoitella makupalaa kädestä.

RiskuLuopumista 1


Toisessa videossa lisätään luopumiseen Jätä-sana aina kun koira luopuu makupalasta ja palkitaan. 

VIDEO RIskuLuopuminen2 


Houkutellaan avokämmenellä. Nyt eri paikassa. Lisätään jälleen Jätä-sana. Muista nopea palkkaaminen ettei opi ketjua että ensin kosketetaan ja sitten luovutaan.

VIDEO LuopuminenAvokämmen2  


Sitten houkutellaan, sanotaan Jätä  ja palkitaan siitä kun luopuu.  Tässä yksi tapa houkutukseen.

VIDEO RiskuLuopumista  


Lisää luopumista ja Jätä-sanaa.  Pomppiminen ei ollut tavoite :D

VIDEO RiskuLuopumista2

 

Jätä-sanaa harjoitellaan alkuun helpoilla asioilla. Esim. koira ulkona katsoo jotain joka ei kiihdytä sitä mitenkään. Sano Jätä ja palkitse kun koiraa katsookin sinua/tulee luoksesi ja luopuu kiinnostavasta asiasta. Ole nopea!

Hiljalleen vaikeutetaan ja tehdään yhä vaativimmissa tilanteissa. Mieti,  mitkä tilanteet eivät kiihdytä, kiihdyttävät aivan vähän, hiukan, jonkin verran, paljon jne. Jos tiedät, että tilanne on liian vaikea koiralle, älä sano luopumissanaa, muuten se menettää merkityksensä. Sen sijaan haetaan helpompia tilanteita joissa vielä harjoitella. Toistoja, toistoja hiljalleen vaikeuttaen.

Alla videolla koira havaitsi metsässä jotain sitä kiihdyttävää, saaliseläimen! Jos koira haluaa jahdata jotakin mutta se luopuu siitä, voit palkita nakkaamalla makupalan toiseen suuntaan niin että koira saa jahdata sen kiinni. Se on paljon parempi palkka kuin tylsästä kädestä tarjoiltu. Tai jos koirasi tykkää jostain lelusta, vedä sitä maata pitkin ja anna koirasi saalistaa se kiinni!

VIDEO RiskuJätä

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.