Anna tilaa keltaiselle!

Anna tilaa keltaiselle!


Anna tilaa keltaiselle! - kampanjan idea on alun perin lähtöisin Kanadasta, koirankouluttaja Tara Palardylta vuodelta 2012. Ajatuksena on,  että keltainen merkkinauha taluttimessa ilmaisee vastaantulijoille koiran tarvitsevan tilaa eikä sitä saa lähestyä ilman lupaa. Suomeen kampanja rantautui 2014. Kaikki eivät vielä ole varmasti kuullutkaan asiasta ja varsinkin tänne maamme pohjoiseen osaan ajatus on levinnyt hitaasti.

 Kampanjalla on myös sivut facessa. Tämä teksti on jaettu sieltä luvalla :


"Anna keltaiselle tilaa !

Jos näet koiran, jolla on keltainen rusetti/nauha hihnassa/pannassa/valjaissa, anna koirakolle tilaa. Keltaisella värillä he osoittavat, ettei koira vois syystä tai toisesta olla lähellä toisia koiria.

Mikä on liian lähellä, sen tietävät vain koira ja sen omistaja
Keltainen nauha - kampanja ei ole uusi tiedote, se on vain huonosti tunnettu ja siksi pyrkimys on saattaa tämä koiranomistajien sekä muiden ihmisten tietoon. (Huom! Keltainen heijastin ei ole sama asia)
Hevoskilpailuissa on jo vuosia käytetty punaista rusettia hevosen hännässä, merkkinä muille ratsastajille, että hevonen saattaa potkia liian lähelle tultaessa.Tätä ajattelumallia sovelletaan koirien kanssa ulkoiluun, jolloin voitaisiin välttyä ikäviltä tilanteilta.

Osoitathan siis kunnioitusta heidän esittämälleen toiveelle ja pidät etäisyyttä koiraan tai annat sille aikaa siirtyä pois tieltäsi. Keltainen nauha ei tarkoita automaattisesti vihaista koiraa.

Miksi jotkut koirat tarvitsevat enemmän tilaa kuin toiset?
- koira voi olla toipilas esim. leikkauksen jälkeen/ on lääkekuurilla
- koiralla voi olla kennelyskä (koirien flunssa) joka tarttuu helposti
- koira voi olla pelokas/arka/pentu ja liian innokkaat tervehtijät pelottavat
- koiralla voi olla huonoja kokemuksia toisista koirista, eikä se siten halua kohdata muita koiria vaikka olisivatkin ystävällisiä
- koiraa saatetaan kouluttaa hihnakäytökseen, tervehtimiseen, ohituksiin yms.  Ethän keskeytä toisen koulutustilannetta.
- koira saattaa syystä tai toisesta olla aggressiivinen, remmiräyhääjä, juoksuinen narttu, vanha koira joka ei jaksa innokkaita koiria

Syitä on siis monia. Monet koiranomistajat tietävät kuinka vaikeaa on sanoa vastaantulevalle koirakolle, että tarvitsee tilaa, oma koira ei välttämättä pidä vieraista koirista, saattaa käyttäytyä arvaamattomasti tai sillä on koulutus kesken. Keltainen nauha kertoo kohteliaasti vastaantuleville että heidän lähelleen ei pidä tulla juuri nyt.

Vanhempien vastuulla on opettaa lapsille koiran oikeaoppinen ulkoiluttaminen ja tilanteet joita ohituksissa tulee vastaan. On erittäin tärkeää realistisesti huomioida, pystyykö lapsi hallitsemaan koiran rynniessä...? Onko koiran fyysinen voima tasavertainen lapsen kokoon nähden? Flexitalutin ei ole lapselle sopivin talutin, monella aikuisellakaan sen käyttö ei ole hallinnassa.

Opetathan lapsillesi turvallista koirien ulkoilutusta !

Osallistu keltaiseen kampanjaan ja jaa siitä tietoa eteenpäin! Mikäli oma koirasi ei tarvitse nauhaa merkiksi, kunnioitathan muiden keltaisten koirakkojen toiveita antamalla tilaa heille. Kiitos. "


Merkkinä on tähän asti käytetty keltaista nauhaa taluttimessa. Nyt Kana Alanen ja Milla Paloniemi löivät ideansa yhteen ja loivat Kiroileva siili - Tartten tilaa!! - tuotteet. Alkuun mallistossa on pantoja ja taluttimia. Tämä oli niin hieno idea että ehdottomasti halusin näitä myös verkkokauppaani myyntiin.


Kommentit