Käyttäytymisestä ja perinnöllisyydestä

Käyttäytymisestä ja perinnöllisyydestä

Reilu vuosi sitten kävin kuuntelemassa Katriina Tiiran luennot Käyttäytymisen ja persoonallisuuden periytyvyys - geenien ja ympäristön vaikutus sekä Pelot, ääniarkuus ja eroahdistus - vaikuttavat tekijät. Oli ennestään tuttua asiaa, uutta asiaa  ja silloin vielä ei-julkaistuja tutkimustuloksia. Todella mielenkiintoiset luennot!


Sieltä jäi mieleen mm. että kaikki käytösongelmat ei todellakaan ole omistajan vika, moni asia vaikuttaa, niin geenit, ympäristö kuin myös epigenetiikka sekoittaa pakkaa. Jalostuksella voidaan ja kannattaa vaikuttaa.  Itselle tuli mieleen tapaamiani koiria ja muita eläimiä ja niiden erilaisia käyttäytymisiä, joihin ei ole löytynyt syytä.

Ensin mainitulla  luennolla käsiteltiin mm. sitä mikä pitkälti määrää käyttäytymistä ja missä määrin esimerkiksi pentutestien tulos ja luonnetestien määritelmät menevät yhteen tutkimustulosten kanssa. Käsiteltiin  myös mm. sitä missä määrin eri perinnölliset ominaisuudet periytyvät, mikä on hyvä luovutusikä sekä miten esim. pelästyminen alle vuoden ikäisenä vaikuttaa eri roduilla. 

Epigenetiikka on erittäin mielenkiintoinen tutkimuskohde eli miten mm. emon kokemukset vaikuttavat pentuihin.  Hiirillähän on tutkittu >>hiiret pelästytettiin samalla kun ne haistoi tiettyä hajua>>myös jälkeläiset pelästyivät samaa hajua, vaikkei niillä  ollut siitä kokemusta.  Ja tiedätkö kuinka tärkeää onkaan  emon nuoleminen!

Puhuttiin myös ADHD:sta, yliaktiivisuudesta,  keskittymiskyvyttömyydestä - miten vaikuttaa, miten voit kouluttaa ja minkälaisen palkinnon valitset? Todettiin jälleen kerran että  pelko ja aggressiivisuus korreloi voimakkaasti keskenään.Odotan kyllä innolla Dominanssi-luentoa jota en ole vielä kuullut!Kommentit